“Was je handen voor het eten”, je hoort het je moeder of jezelf vaak zeggen. In de spoelbak was je de groenten even onder de kraan, spoel je de vuile borden af en laat je er de eitjes schrikken. Een keuken is niet compleet zonder een spoelbak. Een spoelbak uitkiezen staat vaak als hekkensluiter op het to-do lijstje bij bouwen of verbouwen van een keuken. Het lijkt een fait divers, maar er eentje uitkiezen die past bij jouw levensstijl neemt een hoop frustraties weg. En het oog wil natuurlijk ook wat. Wat zijn de mogelijkheden en waar let je het best op?
Enkel of dubbel?
De grootste keuze die je dient te maken, als je plaats hebt uiteraard, is een dubbele of enkele spoelbak te plaatsen. Het voordeel van één grote spoelbak is dat grote voorwerpen
in de bak passen, denk bijvoorbeeld aan het afwassen van een grote pan. Echter kan zo’n spoelbak ook nadelig zijn als je tussendoor handen dient te wassen en de spoelbak bijvoorbeeld vol met vaat staat.
Zonder afwasmachine is het handig om te opteren voor een dubbele spoelbak. Zo laat je één spoelbak vollopen met water en sop en kan in spoelbak nummer twee de zuivere vaat. Dan heb je dus eigenlijk twee even grote spoelbakken. Er bestaan ook varianten waarbij de tweede spoelbak kleiner is. Ideaal om groenten uit te laten lekken.
Vorm en kleur in je keuken
Het oog wilt natuurlijk ook wat. Spoelbakken bestaan in diverse vormen. Strak rechthoekige of eerder met afgeronde hoeken en er bestaan spoelbakken met een driehoekig “hapje”uit in de hoek. Het makkelijkste om zuiver te houden zijn de spoelbakken met afgeronde hoeken. Het materiaal dat je kiest bepaald uiteraard ook het aanzicht van je keuken. RVS, ook wel roestvrij staal, wordt het meest gebruikt in de Nederlandse keuken. Het is tijdloos, sterk en perfect combineerbaar. Daartegenover staat dan weer dat er snel vlekken op komen, elke druppel zichtbaar is en bij het schoonmaken onvermijdelijke krassen ontstaan. Uiteraard bestaan er nog veel meer mogelijkheden. De installatie van een spoelbak kan je zelf doen, of overlaten aan professionals.
Geef een reactie