Als je grote huishoudelijke apparaten, ook wel witgoed genoemd, hebt gekocht moet je ze zelf goed onderhouden. Hierdoor gaan de apparaten lang mee. Je kunt ook witgoed leasen. Dan zorgt het verhuurbedrijf vaak voor het onderhoud. Maar of je koopt of huurt; zelf regelmatig de koelkast en vriezer schoonmaken is sowieso een goed idee. Ze werken namelijk de hele dag hard door om voedsel goed te houden. Hierdoor blijft je voedsel lekker vers en gaan de apparaten langer mee. Ontdek hoe je makkelijk en snel de klus klaart.
Stappenplan koelkast schoonmaken
Zie je een vieze of plakkerige plek in de koelkast? Haal dit meteen weg met een vochtig doekje. Zo houd je je koelkast fris en voorkom je dat je bij de grondige schoonmaak ieder seizoen extra hard moet boenen.
Herhaal deze stappen 1x per seizoen:
- Haal al het voedsel uit de koelkast en zet het apparaat uit.
- Check of alle producten nog goed zijn. Gooi weg wat niet meer goed is.
- Maak een sopje met wat warm water en allesreiniger.
- Neem alle onderdelen af. Werk van boven naar beneden: het vieze water kan naar beneden lopen en het is zonde als je dit net hebt schoongemaakt het en hierdoor weer vies wordt.
- Vergeet de deurrubbers niet! Is het te nauw om met een doekje er tussen te komen? Gebruik een oude tandenborstel. Hiermee kan je er goed bij en haal je makkelijk alle kruimels en ander vuil weg.
- Droog alles na met een theedoek en zet de koelkast weer aan en het voedsel terug.
Ligt er water onderin de koelkast? Check dan het gaatje bij de groentela achterin de koelkast door er wat water naast gieten. Loopt het water niet weg? Maak het gaatje dan open met een wattenstaafje of satéprikker. Giet er nog eens water naast en als het weg loopt is je afvoergaatje ontstopt.
De achterkant schoonmaken
Maak 1x per jaar het rooster aan de achterkant van de koelkast schoon. Het rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Als er te veel stof op ligt kan de koelkast de warmte niet meer kwijt en moet de koelkast harder werken om koud te blijven. Dit kost extra energie en dus meer geld.
Stappenplan vriezer schoonmaken
Het schoonmaken van de vriezer kost iets meer tijd. Dit komt omdat er ijsvorming kan zijn. Dit ijs moet eerst ontdooien voordat je aan de schoonmaak kunt.
Plan het schoonmaken van de vriezer; maak zoveel mogelijk diepvriesvoedsel op voordat je gaat schoonmaken. Zo hoef je minder voedsel weg te gooien. Je kunt veel producten namelijk niet meer invriezen als ze eenmaal ontdooit zijn.
Herhaal deze stappen 1x per seizoen:
- Maak de vriezer leeg en zet het apparaat uit.
- Leg wat handdoeken neer onder de vriezer om het gesmolten ijs op te vangen.
- Check of alle producten nog goed zijn. Gooi weg wat niet meer goed is.
- Herhaal stap 4 t/m 6 van de koelkast.
Zowel voor de koelkast als vriezer geldt: het duurt even voordat de juiste temperatuur weer is bereikt. Voor houdbaarheid van de producten is het slim om te wachten met terug zetten tot de koelkast of vriezer weer op temperatuur is.
Koelkast of vriezer kapot?
Koelkasten en vriezers gaan vaak lang mee. Regelmatig schoonmaken zoals in de stappenplannen omschreven draagt bij aan een lange levensduur en goede werking. Ook kan een regelmatige schoonmaakbeurt gebreken deels voorkomen. Gaat er toch iets kapot dan is het slim om er een professionele monteur bij te halen. Je hoeft vaak niet meteen een nieuwe koelkast of vriezer te kopen als een onderdeel kapot is. Heb je geen zin of tijd om zelf op zoek naar een monteur te gaan of wil je de zekerheid dat de koelkast altijd werkt? Dan is witgoed huren een goede optie. Het verhuurbedrijf regelt dan vaak de reparaties zonder dat hier extra geld voor wordt gerekend. Het is de moeite waard om online te kijken en te vergelijken wat het beste bij jou in de keuken past; witgoed leasen of kopen?
Geef een reactie